Doamne Iisuse Hristoase Fiul Lui Dumnezeu Miluieste-ma pe mine Pacatosul !

"Când vă rugaţi, nu spuneţi multe ca neamurile, că ele cred că în multa lor vorbărie vor fi ascultate. Deci nu vă asemănaţi lor, că ştie Tatăl vostru de cele ce aveţi trebuinţă mai înainte ca să cereţi voi de la El. Deci voi aşa să vă rugaţi:
Tatăl nostru, Carele eşti în ceruri, sfinţească-se numele Tău;
Vie împărăţia Ta; facă-se voia Ta, precum în cer şi pe pământ.
Pâinea noastră cea spre fiinţă dă-ne-o nouă astăzi; Şi ne iartă nouă greşealele noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri;
Şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăveşte de cel rău.
Că a Ta este împărăţia şi puterea şi slava în veci. Amin!"

(Mântuitorul Iisus Hristos - Evanghelia după Matei (6, 7-13)

duminică, 11 august 2013

Dusurile reci si dese, cheia marilor succese ...

 

 Probabil ca numai gandul la un dus cu apa rece in fiecare zi va face sa va treaca fiori prin tot corpul. Se pare insa ca acest obicei nu numai ca este unul extrem de benefic sanatatii dar este si o metoda excelenta de a incepe ziua cu chef de munca, pozitiv si plin de energie.

Imi aduc aminte de imaginile cu acei oameni care inoata iarna printre calotele de gheata si cat de absurda si de neimaginat mi se parea toata aceasta aventura a lor. Personal am fost mereu genul care intra printre ultimii in apa la mare. Nu imi placea sa alerg in valuri sau sa ma stropeasca cineva cu apa inainte de a avea ocazia sa ma acomodez singur. Dar nu m-am gandit niciodata ca acest fapt are legatura cu neobisnuinta corpului cu astfel de situatii de criza. Si nici nu am crezut vreodata ca o sa ajung sa fac un dus cu apa rece aproape in fiecare zi.
Personal cred ca omul este o fiinta puternica. Cea mai puternica fiinta de pe pamant. Si cand spun puternica, includ aici sanatoasa, rezistenta, inteligenta, adaptabila etc. Problema omului de azi este ca si-a pierdut sau si-a diminuat singur multe dintre aceste capacitati, ajungand sa fie din cea mai puternica fiinta, cea mai slaba fiinta. Iar cand spun slaba includ bolnavicioasa, fara putere, fara motivatie, greu adaptabila, stresata si nervoasa..etc.
Pentru cei care ma cunosc, stiu bine ca imi place sa privesc in comparatie felul in care traim acum si care ne distruge atat fizic cat si spiritual si modul in care se traia zeci, sute sau chiar mii de ani in urma. Imi place sa ma gandesc ca omul este creat sa supravietuiasca cu tot ce ii poate oferi natura. Iar in ceea ce priveste apa calda, aceasta este rara in natura. Ceea ce ma face sa cred ca dusurile si baile calde sunt un moft. Dar un moft care ne priveaza de multele beneficiile ale apei reci. Beneficii ce ne-au fost menite si in legatura cu care suntem programati sa functionam corespunzator.

Scurta istorie a terapiei cu apa rece

Si ca tot am vorbit de zeci, sute si mii de ani , haideti sa trecem putin in revista succint istoria folosirii apei reci ca si tratament.
“Nu e nimic mai bun pentru trezirea si invigorarea simturilor, decat  sa stai, numai cu fundul, intr-o cada rece ca gheata si sa citesti ultima carte a lui Dikens. Tally ho!”
apa rece
In vremurile in care nu exista apa calda la discretie, oamenii trebuiau sa locuiasca langa rauri pentru a spala si pentru a se spala. Putini aveau „norocul” de a locui in zona unui izvor cu apa calda, asa ca pentru majoritatea istoriei oamenii au trebui sa se spele numai cu apa rece. Dar chiar si cand grecii antici au inventat sistemul de incalzire pentru baile lor publice, acestia continuau sa faca baie in apa rece pentru beneficiile de sanatate implicate in acest proces.
Spartanii, care erau cunoscuti ca niste duri, simteau ca apa calda este pentru cei slabi. Cand faceau baie (chiar daca era mai rar), acestia o faceau numai cu apa rece, deoarece credeau ca aceasta le tempera si le invigora corpurile, facandu-i mai puternici si mai pregatiti pentru lupta.
Multe culturi au incorporat o imersare in apa rece ca si parte a ritualulilor rligioase. Astfel nativii americani, alternau statul in corturile calduroase cu saritul in raurile inghetate. Rusii antici obisnuiau de asemenea sa se arunce in mod frecvent in apele inghetate atat pentru sanatate cat  si pentru o curatare spirituala.
Japonezii practicanti de Shinto, atat in vremurile antice cat si in prezent se aseaza sub o cascada rece ca gheata ca si parte a unui ritual numit Misogi  despre care se credea ca produce o curatire a spiritului.
O traditie veche finlandeza care este practicata si in zilele noastre, fiind adoptata chiar de mai multe alte popoare este aceea de a iesi foarte incalzit si transpirat din sauna si a sari direct intr-un lac sau rau inghetat. „Avantouinti” sau “inotul la copca”, dupa cum mai este numita aceasta traditie, apa rece este una dintre cele mai apreciate practici ale finlandezilor si scandinavilor in general.
In anul 1820 un fermier neamt pe numele Vincenz Priessnitz a inceput sa cocheteze cu o noua metoda de tratament numita hidroterapia. Acesta folosea apa rece pentru a vindeca orice. De la oase rupte, pana la disfunctii sexuale. Fermierul si-a transformat casa intr-un sanatoriu , iar pacientii se ingramadeau in speranta unei astfel de vindecari „miraculoase” doar cu apa rece. Printre clientii sai se regaseau atat oamenii de rand dar si duci, ducese, conti , contese si chiar o serie de printi.
Hidroterapia lui Priessnitz s-a raspandit incet incet si in restul Europei si in cele din urma a ajuns si in Statele Unite. La un moment dat , aceasta terapie devenise atat de populara ca tot mai multi oameni cunoscuti ai vremii incepusera sa o aplice. Astfel chiar Charles Darwin, care de altfel era un bolnav cronic, a fost un sustinutor al hidroterapiei.  In 1843, primul sanatoriu bazat pe hidroterapie s-a deschis in Statele Unite, iar spre sfarsitul secolului 19 nu mai putin de 200 astfel de sanatorii se deschisesera pe teritoriul Americii. Cea mai celebra dintre acestea era numita Battle Creek Sanitarium si a fost fondatat chiar de  John Harvey Kellogg, inventatorul fulgilor de porumb.
Insa popularitatea hidroterapiei a intrat intr-un declin in secolul 20, in momentul in care multi dintre cei care se aflau in domeniul medical si-au mutat atentia catre medicamente ca si metoda de tratament. In vreme ce doctorii se concentrau tot mai mult pe medicina conventionala, tot mai multe tratamente holistice aveau sa dispara. Asa ca incet incet hidroterapia a fost din ce in ce mai putin folosita pastrandu-i-se un rol simplu de a trata doar intinderi musculare, si alte asemenea afectiuni. Pe de alta parte si in ziua de astazi observam cum sportivii apeleaza cu sarguinta la pungile cu gheata , atunci cand apare o accidentare.

Beneficiile dusurilor cu apa rece.

Fiind una din formele hidroterapiei, beneficiile terapiei cu dusurile cu apa rece sunt numeroase. Dusurile reci genereaza o forma blanda de stres care duce catre termogeneza (generarea interna de caldura a corpului), pornind sistemul de adaptare si repararea a organismului, pentru a intari sistemul imunitar, a mari capacitatea de suportabilitate a durerii precum si de toleranta a stresului, pentru a tine la distanta depresia, pentru a opri caderea parului si pentru a stimula raspunsuri anti-tumorale.
Unii oameni sustin ca dusul trebui inceput cu apa calduta si apoi trecut la apa rece doar catre sfarsit. Acesta este un lucru bun, in mod deosebit daca iti este frica ca un dus pur si rece ar fi inconfortabil si intolerabil. Insa eu prefer sa sar direct in dusul rece. Cand iti incepi dusul direct cu apa rece vei experimenta fenomenul numit soc rece, un raspuns involuntar caracterizat printr-o crestere rapida a a respiratiei precum si a batailor inimii. Acest lucru este foarte benefic. S-a observat ca durata socului rece scade odata cu acomodarea organismului. Iar expunerea la o apa de o temperatura de 10 grade are un efect mai bun decat expunerea la o apa de 15 grade in ceea ce priveste aceasta acomodare.apa rece
Un studiu facut pe cei care innoata iarna in comparatie cu un grup de control, a observat ca amandoua grupurile raspund la apa rece prin termogeneza, dar cei care innoata iarna au facut-o ridicandu-si temperatura interioara si nu au tremurat decat mult mai tarziu decat au facut-o cei din grupul de control. In acelasi timp cei din grupul de control au tremurat mai devreme, corpurile lor incercand sa isi creasca temperatura in zonele periferice. Innotatorii de iarna au tolerat, de asemenea, mai usor temperaturi mai scazute si au reusit sa-si conserveze energia mult mai bine. Alte studii au aratat ca beneficiile acomodarii se intrevad abia dupa cateva saptamani de dusuri reci . De exemplu adaptarea la rece duce la cresterea eliminarii de hormoni benefici pe termen scurt precum adrenalina sau tiroxina, care duc la mobilizarea acizilor grasi si la o pierdere in greutate substantiala pe parcusul a una – doua saptamani.

Mai concret…beneficiile dusurilor cu apa rece

Imbunatatesc circulatia .  Buna circulatie a sangelui este vitala pentru sanatatea cardiovasculara.  Circulatia sanatoasa a sangelui creste perioada de recuperare de pe urma exercitiilor solicitante. Alternarea  intre apa calda si rece in timp ce faci dus este o metoda simpla de a imbunatatii circulatia. Apa rece face ca sangele sa se duca spre organe pentru a le tine cald. In timp ce apa calda are efect invers indreptand sangele catre suprafata pielii. O astfel de stimulare a sistemului circulator pastreaza organismul sanatos si tanar.
Indeparteaza depresia. Oameni importanti de-a lungul istoriei s-au luptat cu depresia. Un astfel de om a fost chiar Henry David Thoreau . Si este foarte probabil ca baile pe care acesta le facea in lacul rece Walden Pond, sa-l fi ajutat sa  tina la distanta acel “nor negru”. Cercetarea facuta la departamentul de radiologie si oncologie al  Universitatii Virginia Commonwealth School of Medicine indica faptul ca dusurile cu apa rece stimuleaza „zona albastra” a creierului, sursa principala a creierului de noradrenalina – o substanta care poate inlatura depresia.
Pastreaza pielea si parul sanatoase. Apa calda usuca atat parul cat si pielea. Daca vrei sa eviti iritatiile si mancarimea coboara temperatura apei cu care faci dus. Apa rece iti va face de asemenea pielea sa arata mai bine inchizandu-ti porii si cuticulele.
Intareste sistemul imunitar. Conform unui studiu facut in 1993 de catre Institutul de Cercetare Thrombosis din Anglia, in cazul indivizilor care faceau zilnic dusuri cu apa rece s-a observat o crestere a celulelor albe care se lupta cu virusii, in comparatie cu cei care au facut dusuri calde. Cercetatorii sunt de parere ca, cresterea ratei metabolice, care rezulta din incercarea corpului de a se incalzi, activeaza sistemul imunitar pentru a produce mai multe astfel de celule albe.
Crestere a testosteronului. In secolul 19, multi doctori recomandau tinerilor sa faca bai reci pentru a reduce pacatul de „autopoluare” . Se credea ca apa rece va suprima dorintele carnale ale tinerilor. Cat de mult s-au inselat acestia insa… Acelasi studiu citat mai sus, facut de Institutul de Cercetare Thrombosis din Anglia, a aratat faptul ca dusurile cu apa rece defapt cresc productia de testosteron la barbati. Cresterea testosteronului nu numai ca determina cresterea libidoului barbatilor dar si puterea lor si nivelul de energie.
apa rece Creste fertilitatea. Incerci sa devii tata? Dusurile cu apa rece sunt bune pentru micii tai innotatori. Testicolele nu trebuie sa stea la o temperatura ridicata, acesta fiind si motivul pentru care acestea sunt situate in afara corpului. Experimente facute in anii 1950 au aratat chiar ca baile calde sunt o metoda buna de contraceptie. Astfel , barbatii care faceau bai calde de 30 de minute, in fiecare zi timp de 3 saptamani, deveneau infertili pentru urmatoarele 6 luni.  Universitatea din San Francisco a facut un studiu in care subiectii erau expusi pentru 30 de minute la „caldura uda” (bai calde, saune, etc) . In momentul cand subiectii au terminat expunerea la caldura si au fost testati, numarul spermatozoitilor a crescut cu 491%, iar motilitatea s-a imbunatatit semnificativ. Asa ca daca va doriti sa aveti copii nu ar strica sa luati in calcul si aceasta situatie.
Creste energia si starea de bine. De fiecare data cand faceti un dus rece sau terminati un dus cu apa rece, va veti simti energizati si plini de viata. Inima  incepe sa pompeze rapid sange prin corp ceea ce ajuta sa se scuture letargia si sa va dea un nou start. In mod normal este un impuls de energie care ar trebui sa va ajunga cam 5 ore. Si sa nu uitam ca atunci cand ne aflam in dus reusim sa fim conectati si cu pamantul in procesul numit impamantare.
Si mai concret…
  1. Imbunatateste activitatea hormonala si a glandei tiroide
  2. Activeaza metabolismul pentru a lupta  cu diabetul zaharos, obezitatea, guta, bolile reumatice si altele.
  3. Normalizeaza presiunea sangelui
  4. Descreste durerile cronice
  5. Iti antreneaza si imbunatateste circulatia sangelui
  6. Detoxifiaza corpul
  7. Lupta cu oboseala
  8. Intareste nervii extenuati sau iritati
  9. Reintinereste, vindeca si intareste pielea
  10. Adanceste respiratia
  11. Ajuta cu insomnia
  12. Imbunatateste functia rinichilor
  13. Reduce inflamatiile
  14. Creste circulatia limfatica , deci ajuta si sistemul imunitar
  15. Reduce stresul regland sistemul nervos autonom
  16. Regleaza temperatura, ajuta in cazul celor cu mainile sau picioarele reci, ori transpiratie excesiva
  17. Iti pastreaza parul sanatos
  18. Ajuta cu hemoroizii si bolile de varice
  19. Reduce durerile musculare

Cum incepem sa facem dusuri cu apa rece ?

Sugestia mea, bazata pe experienta mea personala si nu numai, este de a face totul gradual, ajustand apa incet incet in timp ce corpul se adapteazaapa rece tot mai mult la noile conditii.
1. Incepeti cu apa calda
2 Cand sunteti gata sa va clatiti dati apa spre rece, dar nu spre maxim. Faceti asta cat este suportabil plus cat numarati usor pana la 10.
3. Pastrati acest ritm pentru primele 3 zile, dupa care porniti dusul cu apa putin mai rece fata de prima data (dar tot calda), iar spre final treceti din nou pe rece, dar mai rece decat prima data. Procedati la fel ca in cazul pasului 2 , + numaratul pana la 10.
4. Repetati pasii din 3 in 3 zile pana ajungeti la nivelul in care puteti sari in dus si sa puneti direct dusul rece la maxim pe voi.
Veti simti beneficiile inca de la primul dus, iar pe masura ce continuati va veti simti din ce in ce mai bine. Tot ce aveti nevoie este de vointa si putin „tupeu”. Vara este perioada perfecta pentru a incepe sa introduceti in viata voastra dusurile cu apa rece, care vin ca o manusa dupa o zi calduroasa. Insa am intalnit si persoane care fac dusuri cu apa rece in plina iarna.

Cine sa nu incerce dusurile cu apa rece

Cei care sufera sau au anumite conditii de sanatate, este indicat sa nu incerce dusurile cu apa rece, datorita socului pe care acestea l-ar crea si care le-ar putea pune in pericol sanatatea.
  • Boli de inima
  • Presiunea arteriala crescuta.
  • Daca va simtiti prea incalziti sau daca aveti tremur.
Surse pentru acest articol cuprind:
http://artofmanliness.com/2010/01/18/the-james-bond-shower-a-shot-of-cold-water-for-health-and-vitality/
http://gettingstronger.org/2010/03/cold-showers/
http://www.cold-showers.com/a-doctors-view-on-cold-showers/
http://viataverdeviu.ro/dusurile-reci-si-dese-cheia-marilor-succese/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu